Nu mă uit la iUmor, dar…

Mă uit la stand-up de peste 10 ani și nu arunc un ochi, nici măcar în trecere, la iUmor. Însă, se mai întâmplă să ajungă la mine filmulețe, din ce în ce mai multe în ultimul timp, cu diverși comedianți români. Și, cum mi-am făcut un obicei, aproape bolnav, să fiu mereu la zi cu tot ce se întâmplă pe scena de stand-up a țărișoarei noastre, sunt nevoită să suport râsul absolut enervant al lui Bendeac, glumițele fără pic de haz ale lui Cheloo (pe care îl tot confund cu Ombladon și invers) și prezența total inutilă a Deliei într-un juriu care punctează comedia.

Înainte de toate, să aflăm ce este iUmor.
Cel mai „nebun” juriu de televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea „iUmor”. De la momente de teatru, la stand-up, de la muzică la coregrafii amuzante sau de-a dreptul şocante, de la circ şi până la numere excepţionale de magie, acestea sunt doar câteva dintre domeniile pe care românii au dorit să le aducă în faţa juriului, mai ales că este bine ştiut faptul că imaginaţia poporului nostru nu cunoaşte limite.
Pe scurt, cine îi face pe Delia, Cheloo și Bendeac să râdă este o persoană amuzantă.

Da, este adevărat că emisiunea de față a reușit să aducă oameni în puținele săli de stand-up pe care le avem, ba chiar să le și umple. Nu degeaba Teo, Vio și Costel, această Sfântă Treime de care nu are nimeni voie să se lege, au avut un spectacol sold out la Sala Palatului. Iar acest lucru nu poate decât să mă bucure, că tot mai mulți oameni află și sunt interesați de stand-up, că apar special-uri mai bune sau mai rele, contează că apar și lumea aceasta a hăhăielii este într-o continuă creștere.

Dar… pentru că întotdeauna există un dar, ca la nuntă. De cele mai multe ori, iUmor nu este despre umor, ci despre a te scălâmbăia (bună seara, bună seara, am venit de la Urzica) și despre a te face de râs, că poate-poate reușești să stârnești râsul răgușit al Deliei.

Nu mă credeți că iUmor nu este despre umor? Hai să vedem ce ne zice Youtube.

Mirela Buhuș, striperița lui Cheloo, la datorie.
– Pun pariu că a fost un moment pliiiin de umor și comedie.

Andrei Cojocaru și-a adunat tot curajul pentru a urca pe scena iUmor cu o piesă rap.
– Îmi și imaginez bucuria și licărirea din privire a lui Cheloo, în timp ce cineva de la curățenie trebuia să dea bine de tot cu mopul pe sub scaunul lui, că sigur a nenorocit podeaua din platou.

Keiichi Iwasaki revine la iUmor cu un număr de magie combinat cu multă comedie.
– Da, bă, magia era răspunsul, mă crăcănez de râs când scoate iepurele din pălărie.

Și, pentru că nu este suficient să-mi dau cu părerea mea neavizată, voi trage și niște concluzii:
1. Era nevoie de o emisiune de genul iUmor. Păcat că a fost făcută de Grupul Intact (și difuzată pe Antena 1), care, orice format internațional ar prelua, dă cu el de toți pereții.
2. Juriul este oribil. Să zicem că îi luăm pe aceiași trei distinși jurați. Și în loc de iUmor punem o emisiune culinară. Sau politică. Sau cu muzică. Sau despre gresie și faianță. Nu se schimbă nimic pentru Bendeac, Cheloo (sau oare e Ombladon?) și Delia.
3. E cazul să se oprească. Acum, cât încă sunt relevanți, ar trebui să spună „Stop!”, pentru că riscă să ajungă un fel de „Românii au talent”, emisiune care intuiesc că a ajuns undeva pe la sezonul 100. Se mai uită o babă în Vaslui, așa se și explică încercările disperate ale Răduleascăi de a mai provoca un nou scandal, că poate-poate butonează oamenii și dau pe ProTV exact în momentul în care stimabila își arată nurii și pielea lăsată până-n Monaco.

Pe aceeași temă:

Leave a Reply

Your email address will not be published.