Prea târziu pentru Eminem

Eminem încearcă să rămână relevant. Din păcate, nu prea îi reușește. Și sunt blândă (nu blondă) când zic că „nu prea”. El încearcă, dar deja nu mai e loc pe piață și pentru un bătrânel alb, care a fost la un moment dat peste toți din industrie. În ultimii ani au venit puternic din spate mulți alți artiști de rap/hip-hop, precum Kendrick Lamar (care, fie vorba între noi, mie nu mi-a ajuns la inimioară, dar e pe un mare val și se lasă numai cu leașin pe unde trece), Childish Gambino sau The Weeknd. Iar de veteranul Jay-Z nici nu mai are rost să zic. El nu mai face de mult muzică, e pur și simplu artă, asta când n-o înșală pe Beyoncé și nu-l bate cumnată-sa prin lifturi de față cu Beyoncé.

Eminem și-a pierdut farmecul. Este în continuare foarte bun, fără niciun dubiu, dar, totodată, este exact în același stil pe care l-a avut și în ultima sută de ani de carieră. Cum sunt Paraziții la noi, care continuă să cânte despre femei și cât de panarame sunt ele, despre industrie și cum unii colegi de breaslă s-au vândut pe bani (din câte știu, facturile alea nu se plătesc din pasiune și hobby-uri) și despre cât de duri sunt ei. Niște bărbați care se apropie vertiginos de 40 de ani și care au uitat că publicul lor a crescut, pentru că așa e viața, însă muzica lor a rămas aceeași.

Am luat-o puțin pe arătură, să revenim la motivul pentru care ne-am adunat astăzi aici. Mie îmi plăcea Eminem, chiar și acum mai ascult piesele lui vechi. Cel mai recent album (m-am ferit să zic că-i ultimul, deși cred că Eminem se îndreaptă spre un final trist, nedemn de un artist de talia lui) a fost un mare – pardon my French – fâs. L-am ascultat și cu greu am rezistat până la ultima piesă, mai mult m-am forțat să-l ascult.

Și de ce m-am legat tocmai de Eminem? Pentru că, vedeți voi, tocmai și-a lansat un clip, pe 3 aprilie, care are deja peste 4 milioane de vizualizări. Se pare că nu toată lumea gândește ca mine, ce șoc!

În clip, Eminem se transformă într-un criminal în serie, care a evadat dintr-un spital de psihiatrie. Pare să fi revenit la alter ego-ul său – Slim Shady, cel sadic şi cu tendinţe criminale. Finalul clipului îl găseşte pe eroul nostru înapoi la spital, gata de injecţie. Mai regăsim și mici înțepături, deloc subtile, la adresa fiicei lui Donald Trump („how the fuck is Ivanka Trump in the trunk of my car?”) și glumițe care ar fi fost edgy cu 10 ani în urmă.

Prin urmare, după mai bine de două decenii în muzică, cred că este timpul ca domnul Marshall Mathers, cu cele 45 de primăveri ale sale, să decidă dacă dorește să mai fie luat în serios sau nu.

Pe aceeași temă:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.